Jämteböle
Jämteböle
Jämteböle
Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Umebygdens spelmansgille under ledning av Ulla-Britt Renman. Foto:Gustaf Sandberg

Klicka på bilderna nedan om du vill titta på dem i din egen takt.Tillbaka

Linnévägen vandringen 2011

Traditionsenligt genomfördes den 26 maj vandring till minne av Carl von Linnés Lappländska resa år 1732, det var den dagen han färdades från Umeå till Jämteböle där han övernattade.
Ett 30-tal personer som vandrat från Jämteböle respektive Spöland sammanstrålade vid den mittersta raststugan där 13 medlemmar ur Umebygdens spelmansgille under ledning av Ulla-Britt Renman tog emot med musik i den soliga och vackra vårkvällen. Arne Ögren, Spöland hälsade alla varmt välkomna och gav en kort historisk återblick om leden som ju är en del av den ursprungliga vägen mellan Umeå och Lycksele och är 7,7 km lång. Spelmansgillet spelade låtar från olika landskap däribland några av Sune Johansson, känd spelman och kompositör från Vännäs. Innan grill och kaffepausen berättade Gustaf Sandberg om 2010-års projekt ” Linne´vägen” som omfattade iordningsställande av en utetoalett och förråd, vägvisare uppsatt i Jämteböle efter ansökan hos Trafikverket. Grusning och förbättring av vägen har även utförts.Projektet har finansierats med stöd från Leader URnära med 15150 kr och från Jordbruksverket med 35350 kr. Ideella insatser tillkommer med 146 timmar. Projektet genomfört av Jämteböle Byamän med ideella insatser från både Jämteböle och Spöland.
Musicerandet uppskattades varmt av publiken och fortsatte därför en god stund efter pausen. Programmet avslutades med en brudvals komponerad av Ulla-Britt Renman. Siri Sandberg berättade kort om Linne`s beskrivning av måltiden i Jämteböle med torkat tjäderbröst och övernattningen på en säng med renhudar och kudde fylld med renhår, citat: På vilken jag ligga skulle mycket lent.
Lage Lindström, Spöland tackade slutligen alla som vandrat denna underbara vårkväll , Umebygdens Spelmansgille och övriga som medverkat för en intressant och angenäm afton och önskade välkommen igen nästa vår.
Text: Siri Sandberg

En av årets vandrare var Barbro Siklund som lånat ut en del av sina fina bilder till oss (se här till höger). Hon hade aldrig besökt Jämteböle tidigare och skriver bl.a. på sin blogg:
Jag blir så imponerad av de som gör mycket helt gratis som kommer oss andra besökare till del. De tillhör nog de flesta den äldre generationen och jag kan bara undra om de som kommer efter vill arbeta lika idéellt i vårt kommersialiserade samhälle?? Man kan alltid hoppas för det är ett fin och betydande insats de gör.
Medan vi fikade bjöds vi på fler gånglåtar och andra glada och mer vemodiga toner på denna vackra plats.