Jämteböle
Jämteböle
Jämteböle
Klicka på bilden om du vill pausa bildspelet
Linnévägens infart i Jämteböle

Klicka på bilderna nedan om du vill titta på dem i din egen takt.


Tillbaka

Linnévägen i Jämteböle

Linnévägen är en 7,7 km lång vandringsled mellan V.a Spöland och Jämteböle och utgör en del av den gamla inlandsvägen där Carl von Linné färdades på sin Lappländska resa år 1732. Den 26 maj det året övernattade han i Jämteböle, om vilket han skrivit i boken.

Hela vägsträckan har rustats upp genom röjning, dikning, bortförande av stenar, nya vägtrummor och påfyllning av grusmaterial. Tre fina grillstugor är byggda efter den.

Projektet initierades av Spölands Byamän som samverkade med Jämteböle Byamän och finansierades från Mål 1 och Stad & Land. Invigning skedde sommaren 2004 med besök av Linnés främsta uttolkare Hans Odöö från Uppsala.

Vid avfarten från Jämtebölevägen mot Spöland är en stor orienteringstavla med vägvisare uppsatt.

Under år 2010 har man förbättrat vägen och vid grillstuga 2 kompletterat med en fin timrad toalett med förråd, byggd av Stig Gustafsson, Balsjö. Allt gjort med ideella krafter och bidragspengar. I juni 2012 brann tyvärr den fina timrade toaletten ned, se artikel i VK.

Den årliga vandringen

Som tradition genomförs årligen den 26 maj en vandring på leden från Spöland respektive Jämteböle.

Här kan du läsa om vandringen 2011

Linné kom igen!

Den 21-22 juni 2014 återvände Carl von Linné till bygden. Under ledning av Eva Blommé och Kulturföreningen Linné genomfördes föreställningen ”Linné kom igen!”
Först en dans- och teaterföreställning på Gammlia och dagen därpå en upplevelsetur längs Linnévägen, Västra Spöland-Jämteböle.

Se affisch
Se artikel i VK